وکیل اتباع خارجی در مشهد با توجه به حضور گسترده اتباع کشورهایی نظیر عراق، افغانستان، روسیه، پاکستان، تاجیکستان و... در ایران و به ویژه در شهر مشهد؛ طی سال های اخیر از اهمیّت زیادی برخوردار شده است.
بنده به عنوان یک وکیل تابعیت در مشهد تصمیم گرفتم در این مقاله به صورت تخصصی به مهم ترین موضوعات مربوط به اتباع نظیر؛ اخذ تابعیت ایرانی از طریق مادر، شرایط گرفتن تابعیت ایرانی برای اتباع خارجی، نحوه گرفتن شناسنامه برای اتباع (فرزندان) مادر ایرانی و سایر موضوعات مهم این حوزه صحبت کنم.
تابعیت ایران چیست؟
تابعیت به طور کلی رابطه ای است سیاسی، حقوقی و معنوی که شخصی را به دولت معینی مرتبط می کند. این ارتباط میان اشخاص و دولت، در حوزه حقوق کشورمان، در مواد 976 الی 991 قانون مدنی بررسی شده است.
تابعیت ایران عزیز در چند دسته جای می گیرد که در ادامه به طور کامل شرح خواهم داد.
امّا بنظرم قبل از شروع مقاله و پرداختن به جزئیات؛ لازم است در ابتدا بدانید تابعیت ایران چیست؟
به طور ساده بگویم؛ تابعیت ایران، کلیه ساکنین ایران، به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آن ها مسلم باشد را شامل می شود.
تذکر: پروسه ای که یک وکیل برای گرفتن اقامت ایران طی می کند با پروسه ای که یک وکیل برای اخذ تابعیت ایران طی می کند کاملاً متفاوت است. پس برای هریک از این موارد به متخصص آن مراجعه کنید تا هزینه و زمان شما تلف نشود.
معرفی انواع تابعیت
تابعیت را به دو نوع ذاتی (اصلی) و اکتسابی تقسیم می شود:
تابعیت ذاتی (اصلی)
تابعیت ذاتی (اصلی) خود از دو طریق امکان پذیر است؛ تابعیت از طریق خاک و تابعیت از طریق خون.
شیوه انتقال تابعیت به طور ذاتی مطابق ماده 976 قانون مدنی:
1_ کسانی که پدر آن ها ایرانی است، اعم از اینکه در ایران یا در خارج متولد شده باشند. مشمولین این بند را اصطلاحاً «ایرانی الاصل» می گویند. (تابعیت از طریق خون)
2_ کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیر معلوم باشد. (تابعیت از طریق خاک)
قبل از اینکه سراغ موارد دیگر از تابعیت ذاتی (اصلی) برویم، بهتر است این نکته راجع به بند 1 و 2 روشن شود که؛ شرط تابعیت در بند 1، مشروع بودن نسب کودک است.
بنابراین با توجه به وجود این شرط، در خصوص فرزندان سر راهی و یا فرزندانی که والدین آن ها نامعلوم هستند (بند 2) اگر نسبِ نامشروع آن ها محرز و آشکار باشد، اعطای تابعیت ایرانی به آن ها ممکن نخواهد بود.
حال که این نکته روشن شد؛ برویم سراغ موارد دیگری که موجب تابعیت ذاتی (اصلی) در ایران می گردد.
3_ کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آن ها در ایران متولد شده، به وجود آمده اند. (تابعیت از طریق خاک و خون)
4_ کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارج است به دنیا آمده و بلافاصله پس از رسیدن به سن 18 سال تمام، لااقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند. در غیر این صورت قبول شدن آن ها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است.
تبصره ماده 976 قانون مدنی اذعان می دارد که؛ اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و کنسولی کشورهای خارجی مشمول موارد 3 و 4 نخواهند بود.
تابعیت اکتسابی
شیوه های تابعیت اکتسابی در ایران نیز در ادامه همان ماده 976 قانون مدنی به شرح ذیل آورده شده است:
1_ هر زن تبعه خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند. (از طریق ازدواج)
2_ هر تبعه خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. (از طرق تحصیلی، تجاری و یا مذهبی)
دلایل اثبات تابعیت در ایران
منظور از دلایل اثبات تابعیت ایرانی این است که، شخص مدارکی جهت ارائه برای اثبات تابعیت خود با کشوری معین را داشته باشد.
دلایل تابعیت به 2 طریق قابل اثبات است:
- دلایل اثبات تابعیت ایرانی بودن شخص
- دلایل اثبات غیر ایرانی و بیگانه بودن شخص (دلیل دوم برعکس مورد اول است)
دلایل اثبات تابعیت ایرانی بودن شخص
اسنادی که از طرف مراجع صلاحیت دار وابسته به دولت با رعایت تمام قوانین و تشریفات برای شخص صادر گردیده اند، مهمترین دلایل اثبات تابعیت ایرانی بودن آن اشخاص می باشند.
تنظیم این اسناد به 2 دسته تقسیم می شوند:
- اسناد صادره از طرف هیأت دولت و وزارت خارجه
- اسناد صادره از طرف ثبت احوال
دلایل اثبات غیر ایرانی و بیگانه بودن شخص
زمانی که شخص بر اساس قوانین تابعیت ایران، هیچ کدام از شرایط انواع تابعیت ها را نداشته باشد. حتی اگر شخص قبلا تبعه ایران بوده باشد و تابعیت ایرانی خود را از دست بدهد و دیگر تبعه ایران محسوب نگردد (مانند کسی که به واسطه ازدواج دارای تابعیت ایرانی شود و بعد طلاق بگیرد و تابعیتش سلب شود).
شرایط لازم برای اثبات تابعیت ایرانی
الف. اسنادی که به طور مستقیم به تابعیت مربوط هستند و اصطلاحاً سند تابعیت خوانده می شوند، برای کسانی که تابعیت ایران را تحصیل می کنند صادر می شود (ماده 3 نظام نامه قانون تابعیت).
حال بر اساس این سند از سوی اداره ثبت احوال برای دارنده سند اوراق سجلی و شناسنامه صادر می شود که این اسناد، اسنادی هستند که توسط وزارت امور خارجه یا با تأیید وزارت از سوی ثبت احوال تنظیم می گردند.
ب. مورد بعدی اسنادی هستند که بدون مداخله وزارت امور خارجه توسط ثبت احوال تنظیم می شوند. برگ تولد، شناسنامه و کارت شناسایی از این قبیل اسناد هستند که دلیل اصلی ایرانی شخص تلقی می شوند.
این اسناد (برگ ولادت، مرگ، شناسنامه) اسناد رسمی هستند (ماده 8 قانون ثبت احوال) و تا زمانی که توسط رای دادگاه و یا تصمیم هیات حل اختلاف تصحیح یا ابطال نشده اند، به قوت خود باقی می مانند.
مدارک لازم برای اثبات تابعیت ایرانی
مدارک لازم برای اثبات تابعیت ایرانی شامل: برگ ولادت، شناسنامه، کارت شناسایی و یا سند تابعیت (برای اشخاصی که تابعیت ایران را تحصیل می کنند) می باشد.
مراحل اثبات تابعیت ایرانی برای اتباع (فرزندان) مادر ایرانی
برای اینکه کاربر محترم آسا وکیل زودتر به پاسخ سؤال خود برسید، مراحل اثبات تابعیت ایرانی برای فرزندان مادر ایرانی ( و پدر خارجی) را به 2 دسته تقسیم می کنم:
اثبات تابعیت ایرانی برای فرزندان کمتر از 18 سال مادر ایرانی
مادران ایرانی برای اثبات تابعیت ایرانی فرزندان زیر 18 سال خود ابتدا باید برای صدور شناسنامه ایرانی اقدام کنند، که برای این کار ابتدا باید در سامانه اینترنتی اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور به نشانی bafia.ir ثبت نام به عمل آورند.
در گام دوم باید در این سامانه درخواست تشکیل پرونده تابعیت برای صدور شناسنامه فرزند مادر ایرانی داده شود و فرم اطلاعات هویتی مادر که از سوی فرزندش تقاضای صدور شناسنامه و تابعیت ایرانی می کند، پر شود.
اثبات تابعیت ایرانی برای فرزندان بیشتر از 18 سال مادر ایرانی
اگر قبل از ۱۸ سالگی، مادر ایرانی برای فرزندش درخواست تابعیت ایرانی را داده باشد، بعد از ۱۸ سالگی شخص می تواند خودش ادامه پرونده را پیگیری کند؛ حال اگر تا قبل از ۱۸ سالگی هیچ اقدامی جهت درخواست تابعیت توسط مادر ایرانی انجام نشده باشد، فرزندِ مادر ایرانی بعد از ۱۸ سالگی می تواند خود برای درخواست تابعیت ایرانی اقدام کند.
در شرایطی که فرزندی مادر ایرانی و پدر خارجی دارد و به سن قانونی (بالای ۱۸ سال) رسیده است و تمایل دارد تابعیت ایرانی را کسب کند، حتی حضور نداشتن او در ایران نیز مانع درخواست کسب تابعیت وی نخواهد بود.
این فرزند می تواند با مراجعه به نمایندگی سیاسی و کنسولی ایران در محل سکونت مادر ایرانی، درخواست اعطای تابعیت ایرانی را بدهد و پرونده را تشکیل و به جریان بیاندازد.
نحوه اثبات تابعیت ایران برای عراقی ها
اتباع عراقی که شرایط دریافت تابعیت را دارند و در این خصوص اقدام می کنند، پس از دریافت سند تابعیت از سوی اداره ثبت احوال می توانند تابعیت ایرانی خود را با آن ثابت کنند.
همچنین اتباع، با مدارک دیگری همچون کد فراگیر اتباع خارجی و گواهینامه ایرانی می توانند تابعیت خود را در ایران ثابت نمایند.
خانم های عراقی که از طریق ازدواج به تابعیت ایران در آمده اند، با شناسنامه خود که نام همسر ایرانی در آن است، نیز می توانند تابعیت خود را تا حدودی ثابت کنند.
وکیل اتباع عراقی در مشهد بسیارند. امّا بنده به عنوان یک وکیل متخصص تابعیت توصیه می کنم پیش از مراجعه به آن ها ابتدا یک بار این مقاله را با دقت مطالعه فرمایید.
نحوه اثبات تابعیت ایران برای افغانها
یک وکیل اتباع افغانی در مشهد به خوبی می داند که بارزترین و معتبرترین شیوه اثبات تابعیت ایرانی برای افغانها، ارائه سند تابعیتی است که از اداره ثبت احوال دریافت کرده اند.
امّا در شرایط اضطراری با ارائه گواهینامه ایرانی و کد فراگیر اتباع خارجی می توانند تابعیت ایرانی خود را اثبات نمایند.
خانم های افغانی که همسر ایرانی دارند و از این طریق تابعیت ایرانی خود را کسب کرده اند با ارائه شناسنامه می توانند تابعیت ایرانی خود را تا حدودی اثبات کنند.
قانون جدید تابعیت فرزندان مادر ایرانی
در گذشته فرزندان مادر ایرانی که خواهان دریافت تابعیت ایرانی بودند، نمی توانستند تابعیت ایرانی را کسب کنند و در حق آن ها اجحاف میشد.
اکنون با تصویب آیین نامه اعطای تابعیت ایران به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، مقرر شد که به فرزندان مادران ایرانی که پدر خارجی دارند نیز با توجه به شرایط و دستورالعمل ها تابعیت ایرانی اعطا شود تا با داشتن تابعیت و شناسنامه ایرانی این فرزندان نیز از حقوق و تکالیف اتباع ایرانی برخوردار شوند.
طبق قانون جدید تابعیت فرزندان مادر ایرانی، برای دریافت تابعیت ایرانی ابتدا باید در سامانه اینترنتی اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور به نشانی bafia.ir ثبت نام شوند، که در تیتر «مراحل اثبات تابعیت ایرانی برای اتباع (فرزندان) مادر ایرانی» به طور مفصل برای شما کاربر گرامی آسا وکیل شرح داده ام.
مدارک لازم جهت گرفتن شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی
اتباع خارجی که پدر و یا مادر ایرانی ندارند، نمی توانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند.
بنابراین 2 حالت جهت دریافت شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی وجود دارد:
- پدر ایرانی باشد
- مادر ایرانی باشد
در ادامه خواهم گفت که هر کدام از پدر و یا مادر ایرانی با در دست داشتن چه مدارکی می توانند جهت دریافت شناسنامه ایرانی به ثبت احوال مراجعه کنند.
مدارک لازم جهت گرفتن شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی، توسط پدر ایرانی
1_ اصل شناسنامه پدر و مادر
2_ گواهی ولادت صادره توسط پزشک و یا ماما
3_ فیش بانکی طبق تعرفه های جاری
4_ حضور پدر و یا جد پدری
مدارک لازم جهت گرفتن شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی، توسط مادر ایرانی
1_ گواهی ولادت در ایران
2_ پروانه زناشویی والدین
3_ کپی شناسنامه و کارت ملی مادر
4_ کپی مدارک شناسایی پدر
5_ تکمیل فرم های پرسشنامه متقاضیان
6_ در صورتی که پدر فوت کرده باشد و یا والدین طلاق گرفته باشند گواهی فوت و حکم طلاق الزامی است
شرایط گرفتن شناسنامه ایرانی برای اتباع خارجی
اتباع خارجی که پدر و یا مادر ایرانی ندارند به هیچ عنوان نمی توانند شناسنامه ایرانی دریافت کنند امّا با داشتن یکی از والدین ایرانی شرایط تغییر می کند.
اگر فرزند از پدر ایرانی و مادر خارجی باشد
بنا بر وجود سیستم خون که تابعیتی ذاتی است که فرزند ذاتاً آن را دریافت می کند، پدر با در دست داشتن مدارک لازم که در بالا توضیح داده شد، می تواند به اداره ثبت احوال مراجعه کند و برای فرزند خود شناسنامه ایرانی دریافت کند.
اگر فرزند از مادر ایرانی و پدر خارجی باشد
برخلاف گذشته که این مادران نمی توانستند برای کودکان خود شناسنامه ایرانی دریافت کنند؛ به تازگی قانونی جهت حمایت مادران ایرانی تصویب شد که طبق آن؛ مادران ایرانی که همسر خارجی دارند می توانند با مراجعه به سامانه اینترنتی اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور به نشانی bafia.ir و تکمیل مراحل ثبت نام، درخواست خود را مبنی بر صدور شناسنامه ایرانی برای فرزندان خود ثبت کنند.
مراحل گرفتن شناسنامه برای اتباع (فرزندان) مادر ایرانی
مادر ایرانی ابتدا باید برای فرزند خود در سامانه اینترنتی اداره کل اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور به نشانی bafia.ir مراجعه کند و برای درخواست تابعیت فرزندش مراحل ثبت نام را تکمیل نماید تا پرونده تابعیت و صدور شناسنامه فرزند به جریان بیفتد.
اگر فرزند مادر ایرانی بالای 18 سال داشته باشد تمام این مراحل را خود شخصاً می تواند انجام دهد.
کد فراگیر اتباع خارجی چیست و چه کاربردی دارد؟
کلیه افراد خارجی که در ایران قصد سکونت، کار و یا تحصیل دارند برای انجام امور خود از قبیل:
- ثبت نام در کنکور و دانشگاه ها
- اخذ گواهینامه
- افتتاح حساب بانکی و پیگیری امور بانکی
- ثبت نام بیمه تامین اجتماعی
- بورس و سهام اوراق بهادار و ارسال لیست حقوق
به کدی به نام کد فراگیر (شناسه اختصاصی اتباع) نیاز دارند.
این کد برای تمامی اتباع افغانی، عراقی، چینی، لبنانی و تمامی اشخاص حقیقی که در ایران فعالیت و یا زندگی می کنند، صادر می شود و مدت زمان دریافت کد نیز پس از ثبت درخواست 1 تا 3 روز کاری زمان میبرد.
لازم به ذکر است که کد فراگیر برای هر شخص به صورت مجزا صادر می شود و هر شخص با کد اختصاصی خود به تمام کارهای اداری نام برده شده می تواند رسیدگی کند. بنابراین در یک خانواده اتباع باید به تعداد اعضای خانواده برای کد فراگیر به صورت مجزا ثبت نام کنند.
تذکر: هزینه کد فراگیر اتباع خارجی در سال 1399، 95 هزار تومان تعیین شده است.
شرایط گرفتن اقامت ایران برای اتباع خارجی (عراقی ها، افغانها و...)
تحصیل تابعیت ایران برای اتباع خارجی (عراقی ها، افغانها و...) شروط مشخصی هستند که در ماده 979 قانون مدنی بیان شده است.
بنابراین اتباع خارجی (عراقی ها، افغانها و...) با داشتن شروط ذیل می توانند تابعیت ایران را به دست آورند:
1_ به سن هجده سال تمام رسیده باشند.
2_ پنج سال اعم از متوالی یا متناوب در ایران ساکن بوده باشند. (اگر مدت اقامت در خارج برای خدمت به دولت ایران باشد، در حکم اقامت در خاک ایران است)
3_ فراری از خدمت نظامی نباشند. (انجام خدمت سربازی ضروری نیست بلکه کافی است که شخص فراری نباشد)
4_ در هیچ کشوری به جرم مهم یا جنایت غیر سیاسی محکوم نشده باشند. (بنابراین جنایت سیاسی مانع محسوب نمی شود)
شرایط اخذ اقامت موقت در ایران
مطابق ماده چهارم قانون ورود و اقامت اتباع خارجی در ایران؛ اقامت اتباع خارجی در ایران بر دو قسم است:
- اقامت دائم
- اقامت موقت
«اقامت دائم در صورتی است که تبعه خارجی در خاک ایران اقامتگاه قانونی اختیار نموده باشد؛ در غیر این صورت اقامت خارجی در ایران موقت محسوب می شود.
اجازه اقامت موقت و یا دائم از طرف کلانتری باید داده شود و هیچ یک از اتباع خارجی بدون اجازه مزبور و بیش از مدت معین شده در اجازه های مذکور، نمی توانند در ایران اقامت نمایند. اجازه اقامت موقت و یا دائم قابل تجدید و تمدید می باشد».
خبر خوش: به تازگی هیأت دولت آیین نامه ای را جهت تسهیل اخذ اقامت تصویب کرده است. که اتباع تنها با 250 هزار یورو می توانند اقامت 5 ساله ایران را دریافت کنند. اتباع 250 هزار یورو را می توانند در حوزه اوراق مشارکت و یا در حوزه مسکن سرمایه گزاری کنند.
مدارک لازم برای تمدید اقامت اتباع خارجی در ایران
ماده 5 قانون ورود و اقامت اتباع خارجی در ایران اذعان می دارد که:
«اتباع خارجه ملزم می باشند در انقضاء مدت اجازه عبور و یا توقف از خاک ایران خارج شوند مگر اینکه از کلانتری تقاضای تمدید مدت کرده و تحصیل اجازه نمایند. در اجازه ورود و عبور ممکن است گذشتن یک یا چندین مرتبه از مرزها نیز قید شود».
همچنین در انتهای ماده 6 آمده است: جواز اقامت باید هر 3 سال تجدید (تمدید) شود.
تذکر: به دستور رئیس پلیس اداره مهاجرت و گذرنامه ناجا، به دلیل شیوع ویروس کرونا از اول اسفند ماه 98، ویزا و پروانه اقامت اتباع خارجی تا 3 ماه تمدید شده است.
مدارک لازم برای ثبت ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی
مطابق ماده 1060 قانون مدنی:
«ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجه در مواردی هم که مانع قانونی ندارد موکول به اجازه مخصوص از طرف دولت است».
مدارک لازم برای ثبت ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی موضوع مواد 2 و 3 آیین نامه شماره 50990 عبارتند از:
۱- درخواست ازدواج طبق نمونه وزارت کشور
۲- گواهی سفارت دولت متبوع مرد مبنی بر بلامانع بودن و به رسمیت شناختن ازدواج
۳- گواهی سفارت دولت متبوع مرد مبنی بر مجرد بودن وی
۴- چنانچه مرد قبلاً ازدواج کرده باشد، طلاقنامه او که به تصدیق سفارت دولت متبوع وی رسیده باشد
۵- طلاقنامه زن در صورتیکه قبلاً ازدواج کرده باشد
۶- گواهی تشرف به دین مبین اسلام از طرف مرد درصورتیکه زن مسلمان باشد
۷- تعهدنامه ثبتی از طرف مرد مبنی بر قبول کلیه مخارج و نفقه زن درصورت ترک انفاق و یا جدایی
۸- اجازه ولی دختر که امضاء وی توسط یکی از دفاتر اسناد رسمی تصدیق شده باشد
تذکر: درصورت فوت پدر، گواهی رسمی فوت همراه با اجازه مادر که به امضا وی به تصدیق یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده باشد دریافت میگردد.
۹- فتوکپی شناسنامه زوجه از کلیه صفحات ۲ نسخه
۱۰- فتوکپی پروانه کار از کلیه صفحات ۱ نسخه
۱۱- فتوکپی گذرنامه زوج از کلیه صفحات ۱ نسخه
۱۲- عکس ۴×۳ از هر کدام از طرفین ۶ قطعه
شرایط خرید ماشین در ایران برای اتباع خارجی
برخلاف اموال غیرمنقول (ملک، آپارتمان، زمین) که خرید آن توسط اتباع خارجی منع قانونی دارد و سند رسمی به نامشان ثبت نمی شود، اموال منقول (ماشین، موتور سیکلت و...) مانعی برای خرید و ثبت سند برای اتباع خارجی ایجاد نمی کنند و محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
بنابراین اتباع خارجی می توانند ماشین و یا هر اموال منقول (قابل نقل و انتقال) را خریداری نمایند.
نحوه تنظیم سند خودرو برای اتباع خارجی
نحوه تنظیم سند خودرو برای اتباع خارجی که دارای اقامت قانونی در ایران هستند، با ایرانی ها هیچ تفاوتی ندارد و بدون محدودیتی از جانب قانون می توانند سند رسمی خودرو را تنظیم و برای ثبت پلاک اقدام کنند.
مدارک لازم برای گواهینامه اتباع خارجی (عراقی ها، افغانها و...)
تمامی اتباع خارجی جهت رانندگی در ایران باید دارای گواهینامه صادر شده از سوی جمهوری اسلامی ایران باشند و یا اینکه گواهینامه بین المللی مورد تأیید پلیس راهور را دارا باشند.
در غیر این صورت، رانندگی اتباع خارجی بدون گواهینامه منجر به تعهد محضری و در صورت تکرار، ابطال کارت اقامت و طرد از کشور را در پی خواهد داشت.
تذکر: توجه داشته باشید که گواهینامه بین المللی صادره از کشورهای عراق و افغانستان مورد تایید پلیس راهور نمی باشد.
بنابراین اتباع خارجی (عراقی ها، افغانها و...) برای رانندگی در ایران عزیز حتماً به گواهینامه نیاز دارند.
در ادامه مدارک لازم برای دریافت گواهینامه اتباع خارجی را به طور کامل برای شما کاربر محترم آسا وکیل لیست می کنم:
- داشتن اقامت معتبر در ایران
- ارائه ترجمه رسمی گذرنامه
- فیش بانکی به مبلغ ۴۰۰۰۰ ریال بابت عوارض به حساب جاری وزارت کشور
- فیش بانکی به مبلغ ۱۰۰۰۰ ریال بابت تمبر گواهینامه به حساب وزارت دارایی
- ارائه فیش بانکی به مبلغ ۸۰۰۰ ریال بابت معاینه جسمانی
- چهار قطعه عکس ۴×۳ اعم از رنگی یا سیاه و سفید
- حضور در شهرک آزمایش به منظور انجام ثبت نام معاینات جسمانی و شرکت در آزمون های آیین نامه و عملی شهر و برابر مقررات مربوطه
تذکر: بنابر مقررات جاری، صدور گواهینامه پایه یک برای تمامی اتباع و مهاجرین خارجی و پناهندگان مقیم کشور جمهوری اسلام ایران ممنوع می باشد.
مدارک لازم برای تمدید گواهینامه اتباع خارجی
مدارک لازم برای تمدید گواهینامه اتباع خارجی عبارتند از:
- معرفی نامه از اداره گذرنامه اتباع خارجی مبنی بر گواهی اقامت شما
- ۴ قطعه عکس ۴×۳
- فیش بانکی (مبلغ مشخص و تعیین شده است) به حساب وزارت کشور
- فیش بانکی به حساب وزارت دارایی
- فیش بانکی بابت معاینه جسمانی
- اصل پاسپورت
- کپی از پاسپورت و اقامت
- اصل گواهینامه و در صورت المثنی برگ تعهد نامه محضری
- مشخص نمودن گروه خونی (با مراجعه به هر آزمایشگاه ظرف ۲۰ دقیقه آماده می شود)
- مراجعه به پزشک و معاینه چشم
- اثر انگشت (داخل خود اداره راهور ناجا از شما اثر انگشت گرفته می شود)
- پوشه و پاکت نامه که آدرس قید شده باشد
شرایط خرید خانه در ایران برای اتباع خارجی
مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اشخاص غیر ایرانی نمی توانند صاحب ملک و آپارتمانی شوند و ثبت سند رسمی به نام یک خارجی جرم محسوب می شود.
با این حال ممکن است در اطراف خود به خصوص در شهر مشهد مشاهده کرده باشید که عراقی ها و یا افغان ها صاحب ملک هستند و حتی مستأجر ایرانی دارند.
سؤالی که اکنون مطرح می شود این است که اتباع خارجی چطور خانه خریده اند؟
در پاسخ باید عرض کنم که؛ درست است که اتباع خارجی املاکی را خریداری می کنند امّا هیچ سند رسمی به نام آن ها ثبت نخواهد شد؛ بلکه آنها تنها می توانند از طریق قولنامه و یا مبایعه نامه معامله کنند. این شیوه معامله صحیح بوده و مشکلی ایجاد نمی کند.
خب این مقاله از سایت آسا وکیل هم به پایان رسید و بنده به عنوان یک وکیل برای اخذ تابعیت ایران سعی کردم حاصل سال ها تجربه خود را در این زمینه با شما در میان بگذارم.
اگر همچنان برای شما سؤال و یا مشکلی وجود دارد و یا مدت هاست که در جستجوی شماره وکیل برای گرفتن تابعیت ایرانی هستید؛ توصیه می کنم با بنده تماس بگیرید تا هر گونه پروسه مربوط به تابعیت ایران را برای شما به انجام برسانم.
منبع: آسا وکیل
- ۹۹/۰۷/۲۱
آشنایی تخصصی و دقیق نحوه معاملات ملکی خرید واجاره و... املاک توسط اتباع خارجی در ایران
املاک سعادت (( ارائه دهند خدمات نوین و تخصصی املاک د مشهد مقدس ))
مهندس مهدی ظفریاری میگوید
سلام و عرض ادب
نحوه خرید ملک برای اتباع چگونه است ؟ امروز یکی از نیازهای اصلی برای زندگی و راحتی و آسایش هر انسان از تامین امنیت و خوراک و پوشاک نیاز به خرید خانه و مغازه و خودروو... است ، حالا این واقعیت و نیاز به خرید وجود دارد حتی من ایرانی هم اگر به کشور دیگر مهاجرت کنم کار و تلاش کنم و یا اصلا سرمایه کلانی داشته باشم ، نیاز به خرید خانه، خودرو و جواز کسب ،خدمات بانکی ،خدمات تحصیلی وخدمات درمانی و سایر خدمات و... دارم واقعا بسیار نارحت کننده است، که گاها این نیازها برای اتباع خارجی به صورت قانون بروز وجود ندارد ، کشور ایران که کشور مادرتمدن دنیا است و تمام افراد خارجی و حتی اتباع کشورهای های همسایه خود را جزی از تاریخ و تمدن و خانواده ایران می دانند و بسیار علاقه دارند در مادر تمدن خود یک خانه خوب و با مدارک معتبرداشته باشند ، حالا برای زندگی و یا سرمایه گذاری برای رشد این کشور ولی این پتانسل بزرگ استفاده درست نشده است ، ولی کشورهای حوزه خلیج فارس در وسط بیابان های خانه میسازند و میفروشند و رشد اقتصادی و تولید مسکن در بازار مسکن جهانی دارند ولی کار تخصصی در این حوزه در کشور ما وجود ندارد ، برای خرید و فروش با اتباع خارجی انتخاب مشاور املاک مورد اعتماد قدم اول و مهم است ( امروز مشاور املاک به علت عدم آگاهی و دانش و تخصص در این موضوع با انجام خرید و فروش و اجاره املاک با اتباع خارجی باعث افزایش گرفتاری ملکی و بحث های قیمت املاک ( به علت عدم آگاهی اتباع و حتی مشاوران املاک از نحوه خرید ملک و...) و بسیاری از مشکلات شده اند وجالب اینکه برای خرید و فروش با اتباع سایر کشور قوانین مناسب و بروز و عملی مناسب وجود ندارد ، که حتی باعث سردر گمی سرمایه گذاران کلان و اتباع عزیز سایر کشور و سوء استفاده زیادی در چنین معاملاتی از اتباع خارجی میشود ، به علت عدم تنظیم سند رسمی و یا تنظیم به نام فرد ایرانی مورد اعتماد یا در پوشش شرکت حقوقی و روشهای دیگرو...ومشکلاتی و شرایط خاص جهت تنظیم سند رسمی و تایم طولانی و.. در نهایت بیشتر درخواست خرید و فروش اتباع درایران برای املاک قولنامه ای وبا قولنامه دست نویس انجام میشود، چون اطمینان بیشتری دارد و این موضوع امروزه یک ضعف بزرگ در بازار مسکن و املاک ایران برای سرمایه گذاران کلان و کوچک خارجی در کشوراست ،که باعث میشود سرمایه به جای جذب در بازار تولید مسکن جدید و بافت نوساز و دارای سند دار در بافت قدیمی و قولنامه انجام شود و امروز دربسیاری از کشور من و شما با هر ملیتی میتواند پاسخ درستی به نیاز اساسی مثل خرید خانه و مغازه و خودرو و.. با شرایط خاص و تعهدات و قوانین بروز خریداری کند ، البته با نظارت صحیح و مدیریت این نوع خریدها، ولی در نهایت امروز باید اتباع خودشان در سرمایه گذاری و خرید و فروش و.. هاشون دقت کنند ، اول یک مشاوراملاک مورد اعتماد و متخصص پیدا کنند ، بسیار دقت کنند و همیشه مشورت کنند و از قوانین ملک و املاک و نحوه تنظیم قرار دا دها مختلف نیز مطلع باشند ) در آینده نزدیک این موضوع با گذشت زمان اصلاح میشود، مثل تمام دنیا چرا امروز خرید و فروش ملک وجود دارد و باید فقط مدیریت و نظارت بروز شود مثل تمام دنیا و (هیچ کشوری نمی توان امروزه از ورود اتباع و خرید و اجاره و.. جلوگیری کرد).
ولی در واقعیت امروز بازار مسکن این معاملات انجام میشود و وجود هم دارد ولی پر از دردسرها و خطر و ناراحتی مختلف است.
به چند روش زیر معمولا 3 انتخاب وجود دارد البته هر کدام دارای مشکلات و هزینه و شرایط خاص خود است.
1- رو ش قانونمند برای مهاجران و اتباع که در ایران شرکت ثبت کرده اند و به نام شرکت میتواند ملک و املاک مورد نظر را خریداری کنند و یا اتباع که در پروژه بزرگ و طرحهای خاص سرمایه گذاری کرده اند و حتی امروزه با هزینه نفری 3.5 میلیارد که قبلا 7 میلیارد بوده است وجهت افزایش جذب سرمایه خارجی کاهش پیدا کرده است ، می تواند اقامت ایران گرفت ( ولی مشکل این روش اینکه اولا نیاز به سرمایه زیادی است و دوم بحث مالیاتی و عدم بازده مالی نسبت به سایر سرمایه گذاری مثل تجار و .. ممکن بازده اقتصادی بیشتر باشد در نهایت 99 اتباع خارجی توان چنین مواردی رو ندارند و یا صرفه اقتصادی برایشان ندارد و یااصلا شرکت بدردشان نمیخورد چرا که بیشتراتباع با نصف سرمایه مالی اصلی خود برای چندین سال امدهاند به علت مشکلاتشان در ایران زندگی کنند و دوست دارند هم درایران و هم در کشور خود ملک و سرمایه داشته باشند )
روش دوم خرید ملک به نام معتمد ایرانی و فقط با اعتماد قلبی و یا گاها بعد گرفتن تعهد نامه مالی از ایشان که معمولا بسیار اتباع خارجی مخصوص اتباع افغانستان در تمام خانواده و اقوام خود یک فرد ایرانی که مدارک ایرانی داشته باشد دارند، مثلا بسیاری از اتباع افغانستان که درابتدای انقلاب درایران بوده اند وحتی برای این خاک از جان خود گذشته اند و درجنگ وشادی درکنارمردم ایران بودند، دارای شناسنامه میباشند، که گاهی ممکن است دو برادر یکی شناسنامه ایرانی داشته باشد و دیگر اتباع شاخته شود از قدیم در نهایت ، گاهی از طرق ازدواج و... که در نهایت به نام معتمد خودشان این خرید ملک را انجام میدهند ( مشکل این موارد هم اینکه اگرمعتمد بعد نا معتمد بشود ویا معتمد خوب خودش فوت کند و بعد زن بچه اش و ورثه پاسخگو نباشند و.. بازه هم مشکل ایجاد میشود و صرفه اقتصادی وریسک بالا دارد.)
روش سوم خرید ملک به صورت قولنامه دست نویس است ولی دو نوع شکل دارد نوع اول برای املاک داری سند تک برگ با قولنامه خرید کنید که معمولا چون سند رسمی دارد و قابل انتقال نیست به نام اتباع و ریسک بسیار بالای دارد و نوع دوم املاک که مدارک مالکیت سند مادر است ولی با ردیف قولنامه خرید فروش میشود که معولا چنین خرید های برای اتباع بسیار مفید تر و مطمئن تر و امنیت بیشتری دارد ( نکته جهت اطلاع شما عزیزان معمولا در زمان بروز اختلاف و مدعی مالکیتی در بیشتر مراجعه قضایی معیار عدالت و قانون و عرفه و شرع اسلام و مدارک است و این حق مالکیت و خرید محفوظ است ، ولی از نظر قوانین حقوقی کشور اتباع حق خرید ندارند! مگر با شرایط فوق ولی از نظر اسلامی و عرفه جامعه وحقوق بین الملی معامله صحیح است و باید خریدار و فروشنده به تعهدات خود مقابل یکدیگر پاسخگو باشند .
حالا بهترین شهر و محله و نوع خرید ملک برای اتباع خارجی کجاست با چخ نوع مدارک و قیمن و ویژیگی های و...
امروز در تمام دنیا مثل کشور های اوپایی وامریکایی مثل محله چینی ها و خیلی کشورهای دیگر وجود دارد و بهترین محله و خرید و زندگی برای اتباع چینی همون محله چینی هاست در اون کشور چرا که تم ام نیازهای خانه ،غذایی خاص ، اداب و رسوم، لباس خاص و... دراون محله وجود دارد و درکل میشود گفت اون محله کوچک شده کشور چین در امریکا میباشد. و در تمام کشور این محله برای تمام کشور ها وجود دارد
حالا درایران بهترین شهر برای خرید وزندگی بعد از تهران و قم شهر مشهد مقدس است چرا را که امروز مشهد نیز 100 شهر بزرگ دنیا و جزء 5 شهر بزرگ ایران است و سالانه بسیار اتباع از سایر کشورهای جهت زندگی، تحصیل و درمان و تجارات و تفریح و کار و اقامت موقت به این شهرمیایند و عملا از اقامتهای کوتاه تا چندین سالانه انجام میدهند و امروزهر محدود شهر مشهد و محله مختصص یک نواع اتباع خارجی شده است مثل محله گلشهر برای اتباع افغانستان و...
در بیشتر مواقع بسیاری از اتباع خارجی که توان مالی زیادی دارند ولی متاسفانه بدون دانش و تحقیق وتجربه زندگی میروند درمنطقه غیر مرتبط با فرهنگ و اداب خود آپارتمان های شیک و خانه حتی سند دار بروز خرید میکند ، به صورت قولنامه ای و... و حتی گاهی در همون شب اول و سال اول تعداد مدعی مالکیتی رسمی و غیررسمی و تلفنی برای چنین معاملاتی پیدا میشود و باعث ناراحتی و مشکلات و سو استفاده مالی میشود و پشیمانی از خرید میشود و جتی گاهی سرمایه مالی از بین میرود ،پس کجا و به چه شیوه خرید کنیم ، باید در محله مختص فرهنگ خود و نزدیک به فرهنگ خود خرید مناسب داشته باشید، مثلا در محله گلشهر امروز خرید خانه ویلایی با زمین دربست پیشنهاد خوبی است ولی خانه و آپارتمان و یا ملک های که با تعداد زیادی ردیف قولنامه نامشخص تبادل شده است گزینه مناسبی جهت خرید نیست و ریسک بالای دارد و ضریب امنیت بسیار کم در نهایت در محله اطراف این محله مثل پنجتن آل عبا، پنجتن ، طبرسی و... می توان خانه ویلای با متراژ 125 تا 300 متر حال دو طبقه که معمولا خانواده اتباع با بزرگان مثل پدر ومادرشان زندگی میکنند را با قیمت های 5 تا 10 میلیارد و بیشتر به صورت قولنامه ای به نام خودشان که با کمترین ردیف ردیف ( یعنی کمتر 10 ردیف ) قولنامه از سند مادر از مالکان اصلی و با سابقه تصرفی بالای 10 تا 30 سال خریداری کرد و بدون دغدغه و راحت دراین مکان زندگی کنید ،همون طور که سایر اتباع طی این 40 سال بیشتر دراین محله ها شهر ساکان بودن و زندگی راحتی داشته باشید و در عرفه بازار چنین معاملات خرید و فروش های انجام میشود.
خرید خانه برای خارجیان مثل افغانستان و عراق و پاکستان و… در ایران امکان پذیر است ؟ چه طوری و کدام شهر بهترین گزینه است و کجا برای خرید و زندگی راحت بهتر است با سند بخریم به نام متعمد ایرانی و یا قولنامه ای به اسم خودمان چه مشخصاتی و شماره رو بنویسیم کارت اقامت و یا پاسپورت ؟؟ خرید خانه ویلای و زمین یا آپارتمان با مبلغ ۵تا۱۰ میلیارد، ولی بازهم میترسم کلاه سرمان بزان، یک ملکی بفروشند و فردا مدعی پیدا شود مخصوص خانه های سند دار رسمی دارد که به اسم اتباع نمی خورد و اگر معتمد فوت کند خانواده میاد ملک میگیرد چون سند دارد و باید ما باید آوره بی سر پناه بشویم، خیلی همشهری های افغانستانی از قدیم ساکن مشهد هستند پرسیدم میگویند منطقه گلشهر خوب است ولی قیمت زیاد است و شلوغ شده و آپارتمان میگویند خوب نیست دردسر دارد مخصوص برای اتباع چون اتباع بین خودشان زیاد خرید فروش کردن و مدارک گاهی مشکل دارد و مالک واقعی معلوم نیست ولی خیلی ها هم منطقه بلوار پنجتن و التیمور و طبرسی را پیشنهاد میدهند میگویند برو یک ملک ویلایی ۱۰۰ تا 300 متر که زمین دارد از بنگاه معتبر باسواد شون و از یک مالک قدیمی اون محله که ایرانی به صورت قولنامه به اسم خودت بخر حتی اگر قیمت بیشتر هم گفت بخرم که دست اول باشد و راحت تا اخر عمر زندگی کن چون خیلی از اتباع بالای ۴۰ سال راحت در مشهد زندگی میکنند و کار کسب میگویند خوب است ادم پول داشته باشد نداند چه بخرد از ماشین خانه؟؟
***در مورد اجاره املاک توسط اتباع خارجی چگونه است ؟ برای افراد که اقامت و پاسپوردارند در شهرهای مشخص شده مجاز است وحتی بسیاری از اجاره نامه اتباع امروز در شهر مشهد میتوان به شکل اجاره نامه با کدرهگیری و سیستمی ثبت و به این عزیزان داده شود ولی برای ثبت این اجاره نامه شماره کارت اقامت و شماره پاسپورت و...لازم است .
***در مورد نحوه رسیدگی در مورد انواع شکایت اتباع از کلاهبرداری ملکی و سو استفاده مالی درانواع قرارداد مثل اجاره نامه و یا فروش و... و یا بحث تخلفات صنفی در معاملات املا ک آیا برای اتباع خارجی قابلیت پیگیری و رسیدگی در مراجعه قانونی و قضایی و کلانتری واتحادیه و... وجود دارد؟
در بحث کلاهبرداریهای ملکی مثلا فردی ایرانی ویا مشاوراملاک و یا اتباع خارجی یک ملک را در معامله از نوع اجاره نامه یا حتی فروش با قولنامه به اتباع اجاره و یا میفروشد و بعدا مشخص میشود که مالک ملک فرد دیگری است و یا به صورت رسمی نیز به نام فرد دیگری انتقال داده قبلا و بعدا یا انتقال شده است ، در نهایت اتباع می توانند از طریق قانونی اقدام به طرح شکایت کنند و به این موضوعات طبق روال عادی رسیدگی میشود در نهایت بسیاری ازافراد با فرض اینکه ملک سند دار، چون به نام اتباع نمی خورد و میشود از این نقطه ضعف استفاده کرده و بعدا از مجازات کلاهبرداری فرارکرد با شگردهای مختلف و عجیب و غریب سو استفاده مالی از اتباع بی خبر از قانون میکنند ولی خوشبختانه اگر اتباع در چنین معاملات قرارداد دقیق و مدارک و ادله کافی داشته باشند، می توانند این عقد و حق و حقوق را ثبات و حتی برای این کلاهبردی فرد مقابل را مجازات شود به دور از بحث قانوممنوع خرید فروش اتباع و یا دربحث اجاره نامه و... و یا دربحث تخلفات صنفی معاملات املاک که متاسفانه اتباع ازبی اطلاع و اعتماد بی حد و بی جا باعث گرفتاری خود میشوند که در صورت قرارداد دقیق و مدارک و ادله کافی قابلیت پیگیری و.. وجود دارد.
یکی دیگر ازبزرگ ترین مشکلات ملکی امنیت معاملات که به صورت یک زنجیره و پیوسته است ، که خوشبختانه در مراجعه قانونی به خاطر رسیدگی ، بدون تبعیض به این مشکلات و شکایت اتباع با موضوعات فوق ، جهت مبارزه به بحث کلاهبرداری و سواستفاده مالی و افزایش امنیت معاملات انجام میشود ( البته دولت حق مصادره تمام املاک فوق را دارد ولی با توجه به چند دیدگاه مختلف شرعی اسلامی و حقوق بین الملی و بحث رعایت حق معامله و حق مالکیت افراد نیز وجود دارد) ، در نهایت بسیار بهتراست ، که هر چه زودتر قانون بروز جهت موارد فوق ایجاد شود، تا این معاملات اتباع باقانن کاملی و در دفاتراملاک معتبر و با روش و شیوه درست و با امنیت کامل انجام شود. تا تاثیر مطلوبی در بازار معاملات مسکن کشور داشته باشد.
آشنایی تمام افراد جامعه با اینگونه معاملات و مشکلات و عرفه جامعه لازم است و اینکه همون طور که جان من و شما در تمام مراجعه قضایی دنیا یک ارزش واحد دارد، پول و من و شما مسلمان به اندازه حرمت خون هر فرد ارزش مند و قابل احترام است ( قاعده تسلیط از مشهورترین قواعد فقهی است. این قاعده تثبیتکنندهی ارکان مالکیت است و به علت جایگاه خاص اموال و مالکیت در زندگی روزمرهی بشر، اهمیت و برجستگی خاصی در بین سایر موضوعات دارد. اهمیت اموال و مالکیت در مکاتب الهی و حتی نظامهای غیر الهی یک اصل اساسی و مسلم برای تنظیم روابط اجتماعی و اقتصادی افراد جامعه است؛ بهطوریکه به موجب حدیث نبوی حرمت مال مسلمان مانند حرمت خونش محترم است. در خصوص پرسش با توجه به اینکه تبعه خارجه با عقد بیع اقدام به خرید نموده و ثمن معامله را پرداخت نموده است و عرفاً نیز مالک مال شده است و فروشنده با علم به این امر خریدار را از حقوق خود محروم ساخته است و مال وی را منتقل نموده است؛ لذا بزه انتقال مال غیر محقق شده است(. و اینکه امروز بیشتر اتباع درایران تابع قانون کشورهستند و بیشتر آ نها مدارک هویتی مثل کارت اقامت و حتی پاسپورت بین الملی معتبر دارند که که خود پاسپورت چه مال من ایرانی باشد و چه یک فرد خارجی از هر کشوری در تمام دنیا معتبرترین مدرک هویتی هر فرد در دنیا و جهان امروز است
((هدف از ارائه و بیان مطالب فوق برنامه ریزی ، مدیریت ، نظارت دربازار امروز مسکن واملاک است. ))
امیدوار مطالب مفید باشد1402/2/7 مشاوراملاک سعادت ، مشهد: مهندس ظفریاری09154924213 :
مثلا توصیف مجرمانه فروش مال غیر به تبعه خارجی بدون رعایت مقررات حاکم بر آن و فروش مجدد به شخص دیگر
پرسش
شخصی که از اتباع خارجی میباشد با مبایعهنامه عادی اقدام به خریداری ملکی نموده و ثمن معامله را پرداخت نموده است. با اینحال فروشنده مدتی بعد مجدداً ملک فروخته شده را به شخص ثالثی انتقال میدهد، آیا رفتار فروشنده مصداق بزه انتقال مال غیر میباشد؟
نظر هیئت عالی
فروش مال غیر به تبعه خارجی بدون رعایت مقررات حاکم بر آن ممنوع است و فروش مال به وی ایجاد مالکیت نمیکند؛ لیکن رفتار شخصی که مالی را به تبعه خارجی منتقل و سپس همان مال را به دیگری واگذار مینماید؛ گرچه ممکن است با بزه انتقال مال غیر منطبق نباشد؛ لیکن مانع از آن نیست تا عناوین جزائی دیگر از جمله کلاهبرداری با فرض تحقق ارکان آن منطبق نباشد.
نظر اکثریت
به طورکلی مواد 961، 966 و 967 قانون مدنی بر این اصل کلی تأکید دارند که هر بیگانهای میتواند از حقوق مدنی ایران بهرهمند شود؛ مگر در مواردی که در قانون به عنوان استثناء قید شده باشند. یکی از مواردی که در قوانین مختلف دارای محدودیتهایی در ارتباط با اتباع بیگانه است، مساله تملک و انتقال مالکیت اموال غیرمنقول این افراد میباشد که درواقع مبتنی بر همان موضوع قاعده نفیسَبیل هستند و بر اساس قاعده نفیسَبیل، نباید در کشور اقدامی انجام داد که منجر به توسعه سلطه اقتصادی بیگانه بر منابع طبیعی و اقتصادی کشور شود. مطابق با قانون راجع به تملک اموال غیرمنقول اتباع خارجی مصوب ١۶/٣/١٣١٠ تملک هر نوع زمین مزروعی به هر میزان توسط اتباع خارجی مجاز نمیباشد. همچنین مطابق با تبصره ماده ٢ قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاری خارجی مصوب ١٣٨٠، تملک هر نوع زمین به هر میزان بنام سرمایهگذاری خارجی در چارچوب این قانون مجاز نمیباشد؛ علاوه بر این تبصره ١ ماده ٢۴ قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری _ صنعتی جمهوری اسلامی ایران بیان میدارد که "اجاره زمین به اتباع خارجی مجاز و فروش آن مطلقاً ممنوع است." با توجه به اینکه قانونگذار امکان تملک اموال غیرمنقول توسط اتباع بیگانه را محدود کرده است، در حال حاضر آییننامه استملاک اتباع خارجه مصوب ١٣٢٨ هجری شمسی مهمترین منبع قانونی برای استملاک و خرید ملک توسط اتباع خارجی است. حسب این قانون، تملک اتباع خارجه بر املاک مسکونی، تجاری و صنعتی منوط به کسب مجوز از دولت جمهوری اسلامی ایران است تا چنانچه به موجب این قوانین مجاز شناخته شوند توانایی تملک را پیدا نمایند و حتی ثبت رسمی املاکی که مجوز مربوطه را دریافت ننموده باشند مجاز نمیباشد. بنابراین مالکیت اتباع خارجه در خصوص اموال غیرمنقول خریداری شده زمانی استقرار پیدا مینماید که طبق قوانین مربوطه مجوز مربوطه را از دولت جمهوری اسلامی ایران دریافت نموده باشند و در غیر این صورت آنها هنوز تملک پیدا ننمودهاند و چنانچه فروشنده مجدداً چنین ملکی را به دیگری بفروشد بزه انتقال مال غیر محقق نشده است و خریدار فقط میتواند مطابق مقررات قانونی ثمن معامله و خسارات وارد شده را مطالبه نماید.
نظر اقلیت
قاعده تسلیط از مشهورترین قواعد فقهی است. این قاعده تثبیتکنندهی ارکان مالکیت است و به علت جایگاه خاص اموال و مالکیت در زندگی روزمرهی بشر، اهمیت و برجستگی خاصی در بین سایر موضوعات دارد. اهمیت اموال و مالکیت در مکاتب الهی و حتی نظامهای غیر الهی یک اصل اساسی و مسلم برای تنظیم روابط اجتماعی و اقتصادی افراد جامعه است؛ بهطوریکه به موجب حدیث نبوی حرمت مال مسلمان مانند حرمت خونش محترم است. در خصوص پرسش با توجه به اینکه تبعه خارجه با عقد بیع اقدام به خرید نموده و ثمن معامله را پرداخت نموده است و عرفاً نیز مالک مال شده است و فروشنده با علم به این امر خریدار را از حقوق خود محروم ساخته است و مال وی را منتقل نموده است؛ لذا بزه انتقال مال غیر محقق شده است.